U heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week de Tremoliet in Rokkeveen.
Tremoliet is een mineraal en behoort tot de amfibolen. Amfibolen zijn mineralen met een gemiddelde dichtheid van 3 tot 3,5 en een hardheid van 5 tot 6. Vier soorten vallen onder de noemer asbest en zijn verwerkt in zeer uiteenlopende materialen vanwege een hoge slijtvastheid en bestendigheid. Bij bewerking kunnen echter vezels vrijkomen die schadelijk zijn als ze worden ingeademd. Tremoliet komt voor in de kleuren bruin, kleurloos, grijs, wit en lichtgroen en heeft witte strepen.
Een mineraal is een in de natuur voorkomende stof die zichtbaar homogeen van structuur en samenstelling is. Mineralen kunnen samengestelde of enkelvoudige stoffen zijn en de meeste hebben een vaststaande interne structuur in de vorm van een kristalrooster. De meeste mineralen ontstaan door geologische of biologische processen, hoewel ook daarop uitzonderingen bestaan. De wetenschap die mineralen bestudeert, wordt mineralogie genoemd. De mineralogie heeft raakvlakken met scheikunde, geologie en kristallografie: binnen al deze wetenschappelijke disciplines is er onderzoek naar de samenstelling en/of structuur van mineralen.
Het kleurloze, witte, bruine of lichtgroene tremoliet heeft een glas- tot parelglans en een witte streepkleur. Het kristalstelsel is monoklien (een bepaald type kristalstelsel dat een tweevoudige symmetrie bezit). Wanneer men een monoklien kristal 360° draait, dan ziet men twee keer hetzelfde beeld en de splijting is perfect en duidelijk.
Tremoliet is niet radioactief, maar het mag in Nederland niet verkocht worden omdat het een te hoog gehalte asbest bevat. Er kan alleen gezondheidsgevaar ontstaan als er in de steen geboord of gezaagd wordt en er daarbij vezels vrijkomen. Sommige vormen van tremoliet hebben een naaldachtige vezelstructuur en het mineraal is een van de zes verschijningsvormen van asbest, het wordt ook wel grijze asbest genoemd. Het is een zeldzaam toegepaste vorm in verhouding tot blauwe, witte en bruine asbest. Tremoliet zit soms in kit en plaatmateriaal, meestal in lage concentraties.
Het mineraal tremoliet is genoemd naar de Tremola vallei in de Italiaanse Alpen, waar het voor het eerst beschreven werd. Tremoliet is een van de meest voorkomende amfibolen en komt voor in stollings- en metamorfe gesteenten.
Tekst: Vera Voogt
Foto's: Miroslav Buhac
Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld
Bron en foto: Wikipedia