Op de SP-fractie na stemde de gemeenteraad maandag tijdens het begrotingsdebat in met de begroting 2018-2021. In het kort: Zoetermeer staat er financieel goed voor. De begroting is op orde en er is geld voor nieuw beleid. Zoetermeer Actief zet de belangrijkste punten op een rij.

raadzaalDe totale Zoetermeerse begroting is ongeveer 400 miljoen euro per jaar. In de begroting staat waar de gemeente het komende jaar geld aan uitgeeft. Voor 2018 is ruim 4,4 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe voorstellen. Verantwoordelijk wethouder Robin Paalvast gaf wel een ‘winstwaarschuwing’. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel extra geld de gemeente krijgt door maatregelen uit het regeerakkoord. De verschillende Zoetermeerse partijen dienden maandag hun wensen in. In de vorm van moties. Ze dienden er 64 in, waarvan er over 41 werd gestemd. In totaal nam de raad 26 moties aan.

Ontwikkelingen stad

Zoetermeer moet ook in de toekomst aantrekkelijk blijven. Daarvoor heeft de raad geld apart gelegd. Ook gaat Zoetermeer de komende jaren tussen de 10.000 en 16.000 woningen bijbouwen. Oudere woonwijken krijgen een opknapbeurt en worden duurzaam gemaakt. Kantoren in de binnenstad worden woningen. Het Stadhuisplein en het Stadhuis krijgen een ander gezicht en het gebied rond De Dobbe gaat op de schop.

Er is een tekort aan jongerenwoningen. Daarom wil de raad dat, in overleg met de eigenaar van de gevangenis, wordt bekeken wat nodig is om van de gevangenis jongerenwoningen te maken. Bij de verdere uitwerking van de woningbouwprogrammering houdt het college rekening met de behoefte aan studentenwoningen/-kamers onder Zoetermeerse studerende jongeren. Daarnaast komt er extra aandacht voor het stimuleren van aardgasvrije nieuwbouwlocaties.

Sport en vrije tijd

De raad wil een ijsgarantie voor Zoetermeer. Dat betekent overigens niet dat iedereen elke dag een ijsje kan komen eten bij een van de Zoetermeerse ijssalons. Er komt een onderzoek hoe het schaatsijs kan worden gewaarborgd voor alle bestaande ijsverenigingen en de gebruikers van de ijsbaan. Ook wil de raad een plan om een jaarlijks huttenbouwfestival te organiseren. De discgolf course krijgt mogelijk een uitbreiding van 9 naar 18 holes.

Ouderen

Voor ouderen worden in 2018 minimaal 3 beweegmarkten georganiseerd. De raad wil ook dat Poppodium De Boerderij kan uitbreiden en daarvoor is geld apart gelegd. Daarnaast moet het voor inwoners makkelijker worden om gemeentelijke accommodaties te huren. Hiervoor komt een plan.

Samenleving

Zoetermeer gaat de eenzaamheid onder ouderen intensiever aanpakken. Het college onderzoekt ofeen speciaal actieprogramma, zoals gebruikt in Rotterdam, ook in Zoetermeer kan worden ingevoerd. De raad wil ook dat 65-plussers met een ZoetermeerPas op werkdagen in de daluren en in de weekenden op alle uren gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer. Het college brengt nu de mogelijkheden in beeld.

Nog meer onderzoeken; er komt een onderzoek naar de mogelijkheden voor het vestigen van een dependance van het daklozenloket van het Centraal Coördinatiepunt in Zoetermeer. Als dat positief uitvalt komt er een pilot.
Met Klijnsma-gelden gaat Zoetermeer flink investeren in armoedebeleid voor kinderen. Oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde in maart 2016 twee maal 4 miljoen euro beschikbaar voor projecten die armoede en schulden bestrijden. De projecten moesten zich richten op kwetsbare groepen, zoals kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. De raad wil voor het Voorjaarsdebat 2018 de effecten weten van de inzet van deze extra Klijnsma-gelden.

De vraag naar schuldhulp in Zoetermeer blijft stijgen. Om die reden wil de raad dat er een systeem komt voor vroeg signalering in samenwerking met het BKR. Ook het pleegzorgtekort moet worden aangepakt. Een brede, zichtbare en uitnodigende campagne moet zorgen voor meer pleeggezinnen.

Rookvrij

Via de motie ‘rookvrije generatie’ wil de raad dat de gemeente toetreedt tot de Alliantie Nederland Rookvrij. Het college is gevraagd zich samen met besturen van scholen en sportverenigingen in te spannen om zo veel mogelijk schoolpleinen, sportvelden en andere locaties voor jongeren rookvrij te krijgen.

Natuur en duurzaamheid

De raad vindt dat het college de Blauwalg in de Zoetermeerse Plas moet aanpakken. In overleg met het Hoogheemraadschap Rijnland wordt onderzocht welke alternatieven er zijn. Het gruttolandje in het Buytenpark en het libellenreservaat bij de Balij worden natuurgebied. Ook wil de raad dat er een brugverbinding komt tussen de Hof van Seghwaert en de Zegwaartseweg.

-advertenties-

-goede doel-